Introducere
Publicat în 1933, "Cartea nunții" reprezintă debutul în proza de ficțiune al criticului literar George Călinescu. Romanul are un puternic caracter autobiografic, autorul identificându-se cu eroul principal, Jim Marinescu. Opera contrazice ideea că un critic nu poate scrie romane, dovedind talentul lui Călinescu.
„Cartea nunții” este un roman realist, obiectiv, ce poartă puternica amprentă a balzacianismului, curent ce l-a influențat mult pe Călinescu. Romanul urmărește evoluția sentimentală și maturizarea personajului principal, Jim Marinescu, precum și povestea de dragoste dintre acesta și timida Vera Policrat. Pe lângă firul narativ principal, mai sunt urmărite și destinele unor personaje secundare, precum Silivestru, bătrânul profesor de istorie. Tehnica narativă este tipic balzaciană, narațiunea fiind obiectivă, la persoana a III-a.
Rezumat scurt
Acțiunea debutează cu întoarcerea acasă, din Franța, a tânărului absolvent Jim Marinescu. În tren spre casă, el o întâlnește și o sărută pe Vera, o fată necunoscută. Ajuns acasă, în „casa cu molii”, Jim este revoltat de mentalitatea învechită a mamei și a mătușilor sale. singurul membru al familiei pe care îl agreează este Silivestru, unchiul său.
Silivestru este un profesor de istorie nemulțumit de propria situație sentimentală. La 50 de ani, nu fusese niciodată cu o femeie. Influențat negativ de surorile sale, Silivestru nu reușise să-și întemeieze o familie. Acum este chinuit de gândul că va rămâne singur. La școală, elevul Bobby încearcă să copieze la un examen, iar Silivestru îi confiscă un obiect. Pentru a-l recupera, Bobby trimite la Silivestru acasă pe sora sa, Vera, aceeași fată pe care Jim o sărutase în tren. Când cei doi tineri se revăd, Jim se îndrăgostește de Vera.
Jim începe să se vadă des cu Vera, dar în paralel mai continuă legătura și cu alte fete, precum Lola și Dora. Confuz, crede că le place tuturor de el și că poate alege între ele. În cele din urmă, își dă seama că Vera este cea pe care o iubește cu adevărat. O cere în căsătorie, iar nunta are loc rapid. Între timp, Silivestru, în încercarea de a-și pierde virginitatea, eșuează în relația cu o femeie. Deprimat, se sinucide. Înainte de moarte, îi lasă casele lui Jim și Verei.
Romanul se încheie cu mutarea celor doi proaspăt căsătoriți în noua lor casă și cu vestea că Vera este însărcinată, semn al începerii unei noi vieți.
Rezumat pe capitole
1. O sărutare în tren
Jim se întoarce la studii din Franța cu trenul și observă cu interes o fată necunoscută. Are gânduri și fantezii senzuale despre ea, dar încearcă să le alunge concentrându-se pe amintiri din copilărie. Cei doi nu vorbesc, doar privesc peisajul pe geam. Jim o ajută la un moment dat să închidă geamul.
Când în tren se face întuneric beznă din cauza unui tunel lung, Jim profită de întuneric și o sărută pe fată. Ea îi răspunde inițial la sărut, apoi fuge rușinată în hol. După incident, Jim nu îndrăznește să-i vorbească sau să o abordeze. La sosirea în gară, coboară singur, iar fata dispare în mulțime.
2. Casa cu molii
În acest capitol, Jim se întoarce acasă și este întâmpinat de baba Chiva. El observă schimbările din curte, precum nucul tăiat și via nou plantată. Intră în camera lui și este izbit de mirosul închis și mucegăit. Examinează mobilierul și obiectele vechi păstrate cu grijă de mama și mătușile lui. Toate par mâncate de molii și de putregai. Apoi sosesc mătușile Ghenca și Fira și discută despre călătoria lui Jim. El o supără pe Ghenca arătându-i cât de ignorantă e în legătură cu Italia. Apoi merge în curte să o vadă pe bătrâna Iaca, care e ținută într-o stare jalnică, aproape muribundă. Strigă mătușilor să aibă mai multă grijă de ea. Întreaga casă e plină de lucruri vechi și mâncate de molii, de parcă timpul s-a oprit acolo.
3. Masa celor zece
Acest capitol prezintă o scenă la masa de prânz a familiei. Sunt prezente mama lui Jim, Magdalina, și mătușile Ghenca, Fira, Agepsina, Caterina, Mali, precum și unchiul Silivestru și verișoara Lisandrina. Sosește și domnul Popescu, soțul Caterinei, amețit de băutură. Toți se ceartă și discută aprins, de la situația Iachii, bunica lui Jim ținută într-o stare mizerabilă, până la politică și problemele țării. Jim este iritat de absurdul discuțiilor și de gălăgia de la masă și pleacă nervos. Atmosfera familiei este sufocantă și plină de frustrări.
4. Lola, Dora şi Medy
În acest capitol, Jim se întâlnește cu trei prietene din tinerețe - Lola, Dora și Medy. Fetele fac lecții de scrimă și dansează împreună. Jim observă cât de drăguțe sunt Lola și Dora și începe să se gândească la posibilitatea unei relații romantice cu una dintre ele. Încearcă să afle care l-ar putea iubi, dar discuțiile rămân ambigui. La sfârșit, o duce pe Dora acasă cu mașina și ea îi spune că vor rămâne mereu prieteni, chiar și după ce se va căsători. Jim rămâne confuz în legătură cu sentimentele fetelor față de el.
5. Oracolul lui Bobby
Acest capitol îl are în centru pe elevul Bobby Policrat, care chiulește de la ore ca să meargă la înot. La întoarcere în școală, se teme că profesorul de istorie îi va da un extemporal pentru care nu este pregătit. Încearcă să copieze, dar este prins și i se confiscă "oracolul", un caiet cu întrebări și răspunsuri despre dragoste al unei colege. Profesorul Silivestru este intrigat să citească răspunsurile elevilor, deoarece îi dezvăluie o lume necunoscută lui. Bobby face tot posibilul să-și recupereze caietul compromițător.
6. Planetă de tânăr
În acest capitol, Bobby își trimite sora Vera să îi recupereze de la profesorul Silivestru "oracolul" confiscat. Vera ajunge în casa lui Jim și cei doi se recunosc din întâmplarea din tren, când Jim a sărutat-o. El o conduce acasă cu mașina și pe drum discută și glumesc, devenind mai apropiați. La sfârșit, Vera este emoționată de apropierea de Jim și începe să aibă sentimente pentru el.
7. O partidă de natație
În acest capitol, Jim merge împreună cu prietenele Lola, Dora și Medy la Constanța. El speră să aibă o discuție sinceră cu Dora și chiar crede că fata este îndrăgostită de el. Când rămân singuri pe plajă, Dora îi mărturisește însă că este logodită cu alt băiat. Jim este dezamăgit și frustrat. La întoarcere, începe să simtă o atracție pentru blondina și visătoarea Lola, considerând că temperamentul Dorei nu i se potrivește.
8. Pitia modernă și căile soartei
Acest capitol prezintă o scenă în care mama lui Jim, Magdalina, împreună cu mătușile, Ghenca, Fira, Agepsina, Caterina și Mali, își ghicesc viitorul după felurite metode: în cafea, cărți, vise. Fiecare își dezvăluie temerile și speranțele, în special in legătură cu căsătoria. Jim descoperă că unchiul Silivestru compune poezii de dragoste pentru o femeie. Apoi află că bătrâna Iaca a murit în cele din urmă. Atmosfera casei e apăsătoare, dominată de gândul morții.
9. Ce are Vera noastră?
În acest capitol, sora lui Jim, Vera, devine melancolică și ciudată. Ea s-a îndrăgostit de Jim și îl așteaptă cu emoție la întâlniri, dar el rămâne rezervat. Vera speră la un gest hotărâtor din partea lui Jim, care să lămurească relația lor, dar acesta continuă să fie doar amical. În cele din urmă, când Vera amenință că nu se vor mai vedea, Jim o ceartă și o face fericită, spunându-i că îi face plăcere compania ei. Starea Verei oscilează între exaltare și prostrație din cauza iubirii neîmpărtășite.
10. Eros asiatic
În acest capitol, Jim continuă încercarea de a o cuceri pe frumoasa și distanta Lola. El îi face declarații de dragoste, dar ea rămâne rece și ironică. Într-o zi, când merge la ea, o găsește în compania unui tânăr ofițer, care o curtează. Jim este gelos și frustrat. Pleacă nervos și o întâlnește pe Vera, care îl așteptase în zadar la întâlnirea stabilită. Jim, mișcat, îi cere să se căsătorească, iar ea acceptă fericită.
11. Mme Policrat et C-nia
Proaspătul cuplu format din Jim și Vera îi fac o vizită doamnei Policrat, mama fetei, pentru a cere oficial mâna acesteia. Rămași singuri, Jim îi declară intențiile sale onorabile și o roagă să încuviințeze căsătoria lor cât mai curând. Doamna Policrat este încântată și acceptă imediat, invitându-l pe Jim să rămână și la masă.
La masă vine și fiica cea mare a doamnei Policrat, Camelia, împreună cu soțul ei Emil. Cei doi sunt surprinși de logodnă, deoarece nu știau nimic, dar îi felicită pe tineri. După masă, Vera îi arată lui Jim camera ei, locul în care plânsese de multe ori gândindu-se la el. Acum cei doi sunt foarte fericiți și fac planuri de viitor. Jim promite că a doua zi va aduce inelul de logodnă.
12. Marele divan
Jim visează o scenă fericită în care Vera zboară deasupra unui lac, apoi se transformă în spumă și se pierde în apă. La trezire, este foarte fericit gândindu-se că este logodit cu Vera. Începe să facă planuri pentru viața lor împreună, imaginându-și cum o va îmbrăca, activitățile pe care le vor face, programul zilnic. Se simte ca un soț protector și un viitor tată.
Primește o scrisoare de la Vera în care fata îi mărturisește că a stat toată noaptea trează de bucurie și abia așteaptă să vină să o vadă. La masă, în casa cu molii, găsește o atmosferă tensionată. Lisandra este certată că a primit noaptea un bărbat. Ea se apără spunând că vrea să se mărite. Silivestru anunță că se va însura și va cumpăra casa. Când aude vestea, Magdalina e îngrijorată. La rândul său, Jim le spune că s-a logodit cu Vera. Femeile sunt indignate că nu le-a cerut părerea.
13. Neliniști prenupțiale
Jim îi aduce Verei inelul de logodnă. Cei doi petrec tot timpul împreună, făcând planuri de viitor, povestindu-și cum s-au îndrăgostit unul de celălalt. Sentimentele lor devin tot mai puternice. Vera își pregătește zestrea, umplându-și camera cu lenjerie și cutii. Încearcă semnătura de viitoare măritată, Vera Marinescu. Cei doi tineri sunt nerăbdători să se căsătorească, simțind că abia atunci vor avea un cămin cu adevărat al lor. Își petrec zilele visând la viitor și făcând planuri până în ziua nunții, când vor deveni în sfârșit un cuplu căsătorit.
14. O gală de box
Bobby îi anunță entuziasmat pe Jim și pe Vera că în seara aceea va avea loc un meci de box la Circ. Cei trei merg împreună, deși spectacolul nu prea îi interesează pe logodnici. În arenă asistă la câteva meciuri de amatori, apoi la întâlniri internaționale. Bobby este foarte pasionat, în timp ce Vera este dezamăgită de cruzimea luptelor.
După spectacol, cei trei tineri rămân în oraș până după miezul nopții, lucru neobișnuit pentru Vera. Ei ajung într-un bar, apoi merg acasă. În fața casei, Jim și Vera împărtășesc un sărut, simțindu-se mai apropiați ca niciodată. Pentru Vera, ieșirea până noaptea târziu reprezintă o experiență importantă alături de logodnicul ei.
15. Vino din Livan, mireasă!
Ziua nunții sosește în sfârșit. Toată casa este pregătită și luminată pentru eveniment. Mătușile lui Jim se îmbracă în hainele lor cele mai bune, deși cam învechite. Are loc cununia religioasă, oficiată de un preot care îi sfătuiește pe miri să se iubească și să aibă copii. Toți cei prezenți îi felicită și le oferă daruri.
După ceremonie au loc discuții aprinse despre căsătorie între bătrâne și ceilalți invitați. Între timp, Jim și Vera reușesc să fugă pe neobservate. Ei pleacă la gară și iau primul tren spre Brașov, dorind să petreacă prima lor noapte împreună departe de casă. Pentru Vera este o experiență emoționantă să doarmă pentru prima dată departe de cameră. Ea este fericită să devină în sfârșit nevasta lui Jim.
16. Oglinda constelată
Silivestru devine melancolic și începe să cutreiere străzile și șoseaua în căutarea "soartei". Crede că evenimentele din viața oamenilor sunt prestabilite. Încearcă tot felul de ritualuri oculte pentru a-și prezice viitorul - cu pisici, cărți, oglindă. După ce găsește niște reviste cu nuduri, iese afară tulburat și este abordat de o prostituată. Aceasta îl duce în camera ei, unde în cele din urmă Silivestru acceptă să petreacă noaptea, simțindu-se pentru prima dată dorit de o femeie.
17. În patul meu noaptea am căutat pre cel ce iubește sufletul meu
Acest capitol prezintă prima noapte de căsnicie a lui Jim și a Verei. Cei doi tineri căsătoriți se află într-un hotel din Brașov. Deși Jim nu reușește să adoarmă de emoții, Vera doarme liniștită lângă el. Când se trezesc, amândoi observă interesul general pe care îl stârnesc în jur, fiind un cuplu tânăr de proaspăt căsătoriți. Întâlnesc mai târziu niște prieteni de-ai lui Jim, tot cupluri căsătorite. Femeile o sfătuiesc însă pe Vera cum să se poarte pentru a-l excita mai mult pe Jim. Deși la început se rușinează, sfaturile au efectul dorit și noaptea cade pradă unor îmbrățișări mai pasionale. Jim realizează importanța unirii trupești în scopul procreării și își dorește un copil. La fel și Vera, care crede că astfel Jim va fi și mai legat de ea.
18. Îngerul din casa cu molii
Acest capitol prezintă împrejurările sinuciderii profesorului Silivestru Capitanovici. Obsedat de teama morții și de neant, Silivestru trece printr-o criză existențială. Începe să aibă halucinații cu un înger care îl cheamă spre moarte. Hotărât să evite suferința unei morți naturale prin bătrânețe, Silivestru ia decizia de a-și curma singur viața. Încearcă mai întâi să tragă cu un revolver furat, apoi se spânzură în propria cameră. Trupul lui este descoperit de femeile din casă, care intră în panică. Doar mătușa Mali are prezența de spirit să-i fure cordonul de la gât, pe care-l consideră norocos. Moartea lui Silivestru este un moment de cumpănă pentru familia Capitanovici.
19. Moartea lui Silivestru
Acest capitol descrie înmormântarea lui Silivestru Capitanovici. Trupul este expus în casa surorilor lui, iar acestea îl privesc lung, meditând la moartea care va veni și pentru ele. Discută despre cauzele sinuciderii lui Silivestru, dând vina pe o presupusă amantă care l-ar fi "amețit". Aduc aminte de alte povești asemănătoare din trecut. Când vine momentul înmormântării, femeile intră în panică și plâng, deși până atunci priviseră mortul cu detașare. Silivestru este îngropat, iar moartea lui schimbă dramatic atmosfera în casa Capitanovici.
20. Facerea lumii
Acest capitol prezintă o nouă etapă în viața lui Jim și a Verei, după moștenirea caselor de la Silivestru. Cei doi tineri căsătoriți rad vechile locuințe ale familiei Capitanovici și construiesc în loc o casă modernă, spre indignarea mătușilor lui Jim. Ei petrec clipe fericite împreună și cu Bobby, care le face o vizită. La un moment dat, Vera se simte rău și este consultată de un medic. Acesta le dă vestea că Vera este însărcinată. Jim este foarte emoționat și își sărută soția pe burtă, conștientizând importanța perpetuării neamului. Pentru amândoi, sarcina Verei reprezintă împlinirea visului de a avea o familie.
Tema principală
Principala temă a romanului este dragostea, iar viziunea autorului asupra acesteia este una idealistă, romantică. Dragostea este problema existențială a personajului Jim, care încearcă să găsească partenera potrivită printr-un șir de încercări și rătăciri. Confuz în propriile sentimente, Jim trece de la o fată la alta până își dă seama că o iubește cu adevărat pe Vera.
O temă secundară este confruntarea dintre mentalitățile vechi și noi, întruchipate de Jim și de mătușile sale. Jim reprezintă spiritul tânăr, dornic de schimbare și inovație, în timp ce mătușile întruchipează tradiția, opusă modernizării. Moartea lui Silivestru și preluarea casei de către cuplul Jim-Vera marchează înlocuirea vechii ordini cu noua generație.
O altă temă secundară, ilustrată prin evoluția personajului Silivestru, este aceea a frustrării sentimentale și efectele ei negative asupra psihicului uman.
Semnificația titlului
Titlul „Cartea nunții” este unul simbolic, trimițând la tema principală a romanului, dragostea, precum și la momentul culminant al acestei teme, nunta personajelor principale. Titlul are mai multe semnificații.
În primul rând, „cartea” trimite la caracterul de cronică al romanului, la faptul că evenimentele sunt consemnate precum într-un jurnal. Apoi, „nunta” este piatra de hotar ce marchează trecerea de la o etapă la alta, este momentul în care protagoniștii lasă în urmă confuziile tinereții și pornesc pe drumul maturității.
Titlul are și o tentă ironică, de vreme ce mare parte din acțiune urmărește „căutarea” nunții, și nu nunta în sine. De asemenea, „cartea” poate fi interpretată ca „carte de joc”, aluzie la jocul amoros dintre personaje. În fine, nunta simbolizează întemeierea unei noi familii, a unei noi generații ce înlocuiește vechea ordine reprezentată de casa părintească a lui Jim.
Personajele principale
Jim Marinescu, protagonistul, este un tânăr licențiat în litere, nervos și dornic de schimbare. Spiritul său tânăr intră în conflict cu mentalitatea învechită a mamei și a mătușilor sale. Jim trece printr-un șir de rătăciri sentimentale până găsește dragostea adevărată în persoana Verei. Evoluția lui Jim de la confuzie emoțională la maturitate este firul director al romanului.
Vera Policrat este o fată de 18 ani, naivă și visătoare, a cărei unică dorință este să întemeieze o familie. Timiditatea și inocența Verei contrastează puternic cu tumultul lăuntric al lui Jim. Prin intermediul Verei, Jim găsește liniștea.
Silivestru Capitanovici, unchiul lui Jim, este un profesor solitar, complexat de lipsa experiențelor amoroase. Incapacitatea de a-şi găsi o parteneră îl macină pe Silivestru, care ajunge în cele din urmă să-și pună capăt zilelor. Personajul lui evidențiază efectele negative ale singurătății prelungite.
Stilul balzacian
"Cartea nunții" poartă puternica amprentă a balzacianismului, fiind construit după modelul romanelor lui Honoré de Balzac. Mai multe elemente specifice balzacianismului se regăsesc în roman:
- personaje reprezentative pentru anumite tipologii umane;
- analiză amănunțită a psihologiei personajelor;
- descrierea spațiului în funcție de personaje;
- investigarea societății contemporane autorului.
De exemplu, Silivestru reprezintă tipologia profesorului solitar, iar mătușile, femeia conservatoare. Spațiul casei cu molii reflectă caracterul învechit al locuitorilor săi. Analiza psihologică a lui Jim este extrem de complexă. Toate acestea sunt trăsături balzaciene.
Alte elemente balzaciene sunt numărul mare de personaje și structura complexă, cu mai multe fire narative. În concluzie, "Cartea nunții" este un roman realist balzacian, ce poartă amprenta viziunii lui Balzac.
Despre autor
"Cartea nunții" este una dintre cele mai cunoscute și apreciate opere ale lui George Călinescu, unul dintre cei mai importanți critici literari și prozatori români din secolul XX. Născut la 1 iunie 1899, George Călinescu a avut o influență semnificativă asupra literaturii și criticii literare din România, contribuind la dezvoltarea și modernizarea acestei discipline.
În scrierile sale, George Călinescu era cunoscut pentru abilitatea sa de a analiza detaliat și subtil psihologia personajelor și pentru modul în care aborda aspectele sociale și culturale ale epocii. "Cartea nunții" nu face excepție, aducând în prim-plan dileme existențiale, conflicte interioare și deziluzii, într-o manieră care reflectă atmosfera intelectuală și culturală a vremii.
Încheiere
"Cartea nunții" rămâne un roman fundamental pentru opera lui Călinescu, dovedind talentul său epic. Deşi nu atinge performanțele viitoarelor sale romane, precum "Enigma Otiliei", opera de debut dovedeşte că un critic poate scrie și ficțiune valoroasă. Prin tehnica narativă, complexitatea personajelor şi analiza psihologică, Călinescu se dovedește un demn urmaș al lui Balzac.