Categorii

Adina Popescu (1) adolescență (2) al doilea război mondial (5) Alex Moldovan (1) animale (6) Anton Holban (1) aventură (21) Barbu Ștefănescu Delavrancea (2) basm (10) biografie (4) Camil Petrescu (3) Cezar Petrescu (1) China (1) clasic (58) comedie (5) contemporană (5) copilărie (1) Daniel Defoe (1) distopie (3) dragoste (2) dramă (2) E.B. White (1) Éric-Emmanuel Schmitt (1) Erich Kaestner (1) fantastic (1) fantezie (11) Ficțiune (55) Ficțiune istorică (8) filosofie (1) Filozofie (1) fisa de lectura (10) Florin Bican (1) Gabriel García Márquez (1) Gala Galaction (1) George Călinescu (2) gotic (1) Grace Lin (1) Grigore Băjenaru (1) groază (1) holocaust (2) ioan slavici (3) Ioana Pârvulescu. (1) ion creanga (5) Ion Luca Caragiale (7) Ion Minulescu (1) Ionel Teodoreanu (4) istorie (8) J. D. Salinger (1) Jack London (1) Jennifer Anne Nielsen (1) Jules Vernes (2) la Medeleni (3) Lewiss Carroll (1) literatură franceză (2) Literatură latino-americană (1) Literatură românească (54) Liviu Rebreanu (3) Lois Lowry (1) Lucian Blaga (1) Marin Preda (2) Marin Sorescu (1) Mark Twain (3) Mateiu Caragiale (1) Mihai Eminescu (2) Mihail Drumeș (1) Mihail Sadoveanu (5) Mihail Sebastian (1) Mimi Thebo (1) minunea (1) mircea eliade (3) Mircea Sântimbreanu (1) mister (3) mitologie (3) motivaționale (1) Neil Gaiman (1) non-ficțiune (3) nuvelă (7) Paulo Coelho (1) pentru copii (22) petre ispirescu (4) poezie (2) povestiri scurte (1) psihologie (1) război (8) Roald Dahl (2) roman (17) romantism (1) romanță (3) sci-fi (2) sec. XIX (1) SF (1) Spiritualitate (1) teatru (9) tineri (1) Tom Sawyer (1) tragedie (1) umor (8) Vasile Alecsandri (1) Veronica D. Niculescu (2) Victor Ion Popa (1) Wiliam Golding (1) William Shakespeare (1)
© Rezumate cărți 2023. Un produs Blogger.

Alexandru Lăpușneanu de Costache Negruzzi. Rezumat carte

Alexandru Lăpusneanul
 

Tema principală a cărții

Romanul "Alexandru Lăpușneanul" scris de Costache Negruzzi abordează tema puterii politice și a tiraniei, ilustrând modul în care dorința de putere poate corupe și distruge un individ.

Idei prezente

  • Puterea și dorința de control: Cartea explorează modul în care Alexandru Lăpușneanul, domnitorul Moldovei, este corupt de putere și își exercită autoritatea în mod abuziv, distrugându-i astfel atât pe rivalii săi politici, cât și pe membrii familiei sale.
  • Efectele corupției și tiraniei: Romanul arată consecințele negative ale exercitării puterii fără reținere, inclusiv distrugerea relațiilor personale, instabilitatea politică și suferința poporului.

Rezumat pe capitole

Capitolul I: "Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!"

În acest prim capitol, Alexandru Lăpușneanul își face apariția cu intenția clară de a reveni la tronul Moldovei, un tron de care a fost deposedat pentru o perioadă. Cu o hotărâre neclintită, el rostește motto-ul care va deveni emblematic pentru întreaga sa domnie: "Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu!".

Deși este întâmpinat cu ostilitate de boieri, printre care Moțoc, Veveriță, Spancioc și Stroici, care îl informează că poporul nu îl dorește ca domnitor, Lăpușneanul nu se lasă intimidat. El se dovedește a fi un lider determinat și neînfricat, promițându-le boierilor că vor fi pedepsiți pentru îndrăzneala lor de a-l sfida.

Lapusneanu la masa

În cele din urmă, Lăpușneanul ajunge în Suceava, unde este primit de către vornicul Veverița. Cu toate că Veverița este vizibil înfricoșat de revenirea lui Lăpușneanul, este nevoit să îl servească, conform datoriilor sale de vornic. În timpul acestui proces, Lăpușneanul își afirmă autoritatea și își exprimă dorința de a se răzbuna împotriva celor care l-au trădat și l-au forțat să se retragă de pe tronul Moldovei.

Aceasta este doar începutul unei domnii care promite să fie plină de tensiuni și lupte pentru putere, cu un conducător hotărât să-și recupereze poziția și să pedepsească pe cei care l-au trădat.

Capitolul II: "Ai să dai samă, doamnă!…"

În al doilea capitol, cruzimea și lipsa de apreciere a bogățiilor țării sunt evidențiate. Într-un gest de furie și dispreț, el a ars toate cetățile Moldaviei, cu excepția Hotinului, și a despuiat boierii de averi sub diferite pretexte. Dacă aceasta nu era de ajuns, îi mai executa din când în când.

Cruzimea lui Lapusneanu

Lăpușneanul nu avea încredere în soldații țării, oameni băștinași, și îi marginaliza. Iar cei care fuseseră izgoniți pentru fapte rele găseau adăpost lângă el. În discuția cu soția sa, Ruxandra, Lăpușneanul se comportă într-un mod exploziv. Într-un moment de furie, el o numește pe Ruxandra "muiere nesocotită", dar apoi își recunoaște greșeala, mulțumindu-i că l-a oprit să comită un păcat.

În ciuda atitudinii sale de duritate, Lăpușneanul demonstrează momente de nesiguranță și neîncredere, în special la sfârșitul capitolului, când îl întreabă pe armașul său dacă oamenii vor veni în ajutorul său, la care acesta îi răspunde încrezător: "Vor veni!".

Capitolul III: "Capul lui Moțoc vrem…"

Acest capitol este marcat de o revoltă populară. Oamenii Moldovei s-au săturat de comportamentul tiranic al lui Lăpușneanul și au început să se revolte împotriva lui. Acesta, însă, în loc să se teamă sau să încerce să calmeze situația, răspunde cu o represiune și mai violentă.

Rascoala


Un moment important al acestui capitol este când Ruxandra, soția lui Lăpușneanu, îl roagă să se oprească din acțiunile sale violente. Ea încearcă să-l convingă să aibă milă de poporul lor, dar Lăpușneanu refuză. El crede că nu are de ales decât să continue pe calea pe care a ales-o. Confruntarea dintre Ruxandra și Lăpușneanu evidențiază natura inflexibilă și nemiloasă a lui Alexandru.

De asemenea, în acest capitol, Lăpușneanu este înfruntat de un grup de oameni conduși de un tânăr care se dovedește a fi fiul lui. Acesta este un moment emoționant, Lăpușneanu fiind luat prin surprindere de apariția fiului său. Cu toate acestea, chiar și în fața fiului său, Lăpușneanu nu arată niciun semn de regret sau de dorință de a-și schimba comportamentul.

Capitolul IV: "De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu…"

Capitolul final al acestei lucrări istorice deschide scena cu Lăpușneanul, stăpânul Moldovei, aflat la apogeul puterii sale, dar și în pragul sfârșitului. În ciuda tuturor victoriilor și cruzimii sale, Lăpușneanul este victima unei conspirații menite să pună capăt domniei sale.

Ironia sorții face ca sursa acestei trădări să nu fie un inamic pe câmpul de luptă sau un boier mânat de ambiție, ci chiar soția lui, Ruxandra. Manipulată de Moțoc, un boier care își dorește să controleze tronul Moldovei, Ruxandra își otrăvește soțul, aducând un sfârșit tragic domniei lui Lăpușneanul.

În ultimele sale clipe, Lăpușneanul moare în brațele fiului său, Ștefan, exprimându-și regretul pentru faptele sale și speranța că fiul său va fi un conducător mai drept și mai înțelept. Acest ultim capitol aduce o concluzie dramatică la viața lui Lăpușneanul, un conducător care a domnit cu o mână de fier, dar a căzut victimă propriilor sale intrigi și a ambițiilor celor din jurul său.

Despre autor

Costache Negruzzi (1808-1868) a fost un scriitor și om politic român din secolul al XIX-lea. A activat ca profesor și a fost implicat în mișcarea națională românească. Este cunoscut pentru contribuția sa la literatura română prin scrierile sale, în special prin lucrările istorice și romanele sale.

Publicul țintă

"Alexandru Lăpușneanul" este adresat cititorilor interesați de literatura istorică și de explorarea aspectelor psihologice ale puterii politice. Romanul poate fi apreciat de către cititorii care doresc să înțeleagă mai bine impactul negativ al abuzului de putere.

Păreri despre carte

Cartea "Alexandru Lăpuşneanul" de Constantin Negruzzi stârneşte opinii diverse în rândul cititorilor. Unii apreciază elementele dramatice intense şi autenticitatea sa, caracterul complex al lui Alexandru Lăpuşneanul şi portretizarea puternică a personajului feminin Ruxanda. Cu toate acestea, alţii consideră limbajul regional dificil, dar recunosc că acesta contribuie la autenticitatea mediului în care se desfăşoară povestea. Reprerezentarea violenţei în carte este percepută ca o reflecţie a contextului istoric, fără a fi considerată o greşeală. În ansamblu, aceasta este o carte care stârneşte reacţii mixte, meritând să fie luată în considerare de cei interesaţi de literatura română şi ficţiunea istorică.

Editura și data primei publicări

Cartea "Alexandru Lăpușneanul" de Costache Negruzzi a fost publicată pentru prima dată în anul 1840 de către Editura Tipografiei Moldovenești.

Cărți similare

  1. "Enigma Otiliei" de George Călinescu
  2. "Moromeții" de Marin Preda
  3. "Baltagul" de Mihail Sadoveanu
  4. Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă

Concluzia cărții

Dorința necontrolată de putere poate corupe și distruge chiar și cel mai nobil caracter.